Combi cursus

Ben jij geïnteresseerd in muziek maken, maar weet jij nog niet welk instrument jij wilt gaan bespelen? Dan is het verstandig om verder te lezen. Als je namelijk interesse hebt om verschillende instrumenten te verkennen, dan is onze combinatiecursus ideaal om een breed scala aan muziekinstrumenten te ervaren.

Gedurende negen lessen maak je kennis met zang, keyboard/piano, drum/cajon, en gitaar. Na afloop van de cursus heb je de mogelijkheid om je verder te specialiseren in één of meerdere van deze instrumenten.

De instrumenten die aan bod komen tijdens deze combi cursus

Je maakt tijdens deze lessen kennis met zang, keyboard/piano, drum/cajon, en gitaar. Wij lichten de instrumenten hieronder kort toe.

Zangles

Zangles is een vorm van muziekonderwijs waarbij je werkt aan jouw stemontwikkeling en zangtechnieken. Het doel is om jouw zangvaardigheden te verbeteren, wat betekent dat we gaan werken aan toonhoogte, volume, ademhaling, en articulatie.

Belangrijke aspecten van zangles:

 • Ademhalingstechnieken: Een goede zangstem begint met correcte ademhaling. Je leert hoe je je adem kunt controleren en gebruiken om je stem te ondersteunen.
 • Toonhoogte en intonatie: Het nauwkeurig zingen van noten en het behouden van de juiste toonhoogte zijn cruciaal. Je leert luisteren en je toonhoogte aanpassen.
 • Stemtechnieken: Hierbij wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten zoals stemklank, bereik (van laag tot hoog), en kracht.
 • Articulatie en duidelijkheid: Duidelijkheid in het uitspreken van woorden tijdens het zingen is belangrijk. Je leert hoe je de tekst helder kunt overbrengen.
 • Performance en presentatie: Zangles omvat vaak ook aspecten van podiumprésence en hoe je een nummer met emotie en expressie kunt overbrengen.
 • Gezondheid van de stem: Leer hoe je je stembanden gezond kunt houden en hoe je de risico’s op stemproblemen kunt verminderen.
zanglessen

Keyboard/piano lessen

Deze lessen richten zich op het leren bespelen van het keyboard of de piano. Ze omvatten het lezen van muzieknoten, vingerzetting, harmonieën, en melodieën.

Belangrijke aspecten van de keyboard/piano lessen:

 • Notenleer en bladmuziek: Leer noten lezen en begrijpen hoe bladmuziek werkt.
 • Techniek: Ontwikkel vingerzetting en handcoördinatie voor vloeiend spel.
 • Theorie: Begrijp muziektheorie, zoals akkoorden, toonladders en ritmes.
 • Repertoire: Leer een breed scala aan muziekstukken spelen.

Drum/cajon lessen

Deze lessen richten zich op ritmische vaardigheden en het bespelen van percussie-instrumenten zoals de drums en de cajon.

Belangrijke aspecten van de drum/cajon lessen:

 • Ritmiek: Leer verschillende ritmes en hoe deze toe te passen.
 • Techniek: Ontwikkel hand- en voettechnieken voor drums of handpercussie voor cajon.
 • Samenspel: Leer hoe je je ritme kunt afstemmen met andere muzikanten.
 • Dynamiek: Begrijp en oefen variaties in volume en intensiteit.

Gitaarlessen

Gitaarlessen omvatten het leren van akkoorden, melodieën, en gitaartechnieken, zowel voor akoestische als elektrische gitaren.

Belangrijke aspecten van de gitaarlessen:

 • Akkoorden en toonladders: Leer de basis van gitaarakkoorden en toonladders.
 • Aanslag- en tokkeltechnieken: Ontwikkel strumming (het aanslaan van de snaren volgens een bepaald ritme) en fingerpicking-technieken (is een speeltechniek op je gitaar. Je kunt de snaren op je gitaar aanslaan maar je kunt ze ook met je vingers, apart bespelen. Deze ‘tokkeltechniek’ wordt fingerpicking genoemd. Fingerpicking kan je doen met alleen je vingertoppen maar ook in combinatie met een plectrum).
 • Muziekstukken: Werk aan het leren spelen van liedjes en stukken.
 • Improvisatie en solo’s: Leer improviseren en solo’s spelen.

We zullen tijdens de 9 lessen bovenstaande instrumenten introduceren. Je maakt kennis met al deze instrumenten. Helaas kan niet alles tijdens de combi lessen behandeld worden want daar zijn de instrumenten te ingewikkeld voor. Een instrument leren bespelen kost nu eenmaal tijd. Echter, je hebt nu wel een idee wat de belangrijke aspecten zijn bij de diverse instrumenten, mocht je je gaan specialiseren in 1 van deze. 

combilessen gitaar

De juiste instrumenten tijdens de les 

Tijdens de combi cursus behandelen we de bovenstaande instrumenten. De docent kijkt hoe ver hij of zij kan komen met jou. Ook is er een wisselwerking, want als jij na 5 minuten zangles zegt; ‘zang is niks voor mij’. Dan zal de docent hierop inspelen en de les aanpassen. Mocht jij nu denken, ik vind een vioolles ook wel interessant om kennis mee te maken. Dan kunnen wij dit in overleg toevoegen aan de cursus. 

Op welke manier kan je lessen volgen als je kiest voor de combi cursus?

Je kan de combi cursus lessen privé of samen met iemand (duo lessen) volgen. Ook kan je de cursus online live via videobellen volgen. Er is genoeg keus en wij staan open voor wat jij wilt. Kijk goed naar wat bij jou past. Ze hebben elk hun eigen voordelen. Waar voel jij je prettig bij?

Klaar met de combi cursus en nu?

Na afloop van de cursus heb je de mogelijkheid om je verder te specialiseren in één of meerdere van deze instrumenten. Misschien wist jij het meteen na een les met een bepaald instrument of weet je het na de combi cursus nog steeds niet en twijfel je tussen 2 instrumenten. Bedenk goed voor jezelf: ‘Wat vond jij leuk om te doen en waar liggen jouw talenten?’. Je kan altijd nog een proefles volgen in een bepaald instrument zodat je jezelf wat meer tijd kan geven om een keus te maken. 

Kan je ook gelijk kiezen voor een instrument?

Tuurlijk dat kan ook. Mocht jij je al eerder willen specialiseren in een bepaald instrument, kijk dan even op de volgende pagina’s: drumles Den Haag, zangles Den Haag, vioolles Den Haag, pianoles Den Haag, gitaarles Den Haag, keyboardles of cajonles voor meer informatie.

Aanmelden voor de combi cursus

Meld je nu aan voor deze leuke cursus waar je kennis maakt met meerdere instrumenten, waarmee jij uiteindelijk een keuze zal gaan maken voor een bepaald instrument bij Funky Music School.

Wil je een proefles? Klik dan op de button hieronder om je proefles meteen in te plannen. 
crossmenu