Meer muziek in de klas

Meer muziek in de klas. Dat is wat er moet gebeuren. Muziek is zo belangrijk in ons leven. Veel scholen doen iets aan muziek, maar dit is eigenlijk nog te weinig. Elke week muziekles van een muziekdocent, dat zou perfect zijn.

Als dit in het lesrooster kan worden opgenomen, net zoals de gymlessen, dan maak je veel leerlingen blij. Sommige leerlingen maken, als school weinig aan muziek doet, nooit kennis met het bespelen van instrumenten. Als zij hierdoor hun talent missen is dat zonde. 

Daarnaast kennen we als docenten allemaal de kracht van muziek om de emoties en energie van onze leerlingen op te wekken en vast te houden. Muziek kan creativiteit en plezier in de klas bevorderen. Met dit in gedachten kan het opnemen van meer muziek in de klas aanzienlijke voordelen opleveren voor scholen en hun leerlingen. 

De voordelen van het gebruik van muziek in het onderwijs 

Muziek kan een krachtig hulpmiddel zijn voor een school. Van het verhogen van de betrokkenheid van de leerlingen tot het verbeteren van hun cognitieve vermogen. De voordelen van het gebruik van muziek in de klas zijn talrijk. Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van muziek in het onderwijs.

  1. Het verhoogt de betrokkenheid en motivatie van leerlingen

Muziek kan een geweldige manier zijn om leerlingen te betrekken en te motiveren tijdens het leren. Het gebruik van muziek kan saaie of monotone lessen doorbreken en zorgt voor afwisseling en plezier. Bovendien kan het gebruik van muziek in de klas leerlingen aanmoedigen om meer deel te nemen en te communiceren met hun klasgenoten. Waardoor de betrokkenheid van de leerlingen toeneemt. 

  1. Het verbetert de cognitieve vaardigheden

Studies tonen aan dat muziek een positief effect heeft op de cognitieve vaardigheden van leerlingen, zoals geheugen, concentratie en probleemoplossing. Door muziek te spelen of te luisteren, stimuleren leerlingen verschillende delen van hun hersenen. Waardoor de neurale verbindingen versterken. Dit kan leiden tot verbeterde cognitieve vaardigheden.

  1. Het verbetert de taalontwikkeling

Het gebruik van muziek in de klas kan de taalontwikkeling van leerlingen verbeteren. Muziek kan helpen bij het ontwikkelen van de auditieve vaardigheden die nodig zijn om taal te leren en te begrijpen. Door te zingen en te luisteren naar liedjes kunnen leerlingen bijvoorbeeld hun vocabulaire en uitspraak verbeteren.

  1. Het verbetert sociaal-emotionele vaardigheden

Muziek kan ook helpen bij het verbeteren van de sociaal-emotionele vaardigheden van leerlingen, zoals samenwerking en empathie. Door muziek samen te maken of te luisteren, leren leerlingen communicatieve en sociale vaardigheden, zoals luisteren naar anderen en het delen van ideeën.

  1.  Het verbetert de creativiteit

Muziek kan de creativiteit van leerlingen stimuleren. Door te experimenteren met muziek en het spelen van verschillende instrumenten, kunnen leerlingen hun verbeeldingskracht vergroten. En hierdoor ontdekken ze nieuwe manieren om hun ideeën uit te drukken.

muziek in de klas

De belemmeringen voor meer muziek in de klas

Er zijn verschillende belemmeringen die ervoor zorgen dat muziekonderwijs niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Zo is er vaak beperkte tijd en zijn er beperkte middelen beschikbaar voor muziekonderwijs. Ook is er soms een gebrek aan muziekdocenten of leerkrachten die een liefde voor muziek hebben en wordt de waarde van muziekonderwijs niet altijd erkend in het curriculum.

Oplossingen voor meer muziek in de klas

Gelukkig zijn er ook oplossingen om meer muziek in de klas te realiseren. Wij van Funky School Music hebben daar al ervaring mee. Wij kunnen creatieve oplossingen bedenken voor de tijds- en middelen beperkingen. Zoals het integreren van muziekles in de vorm van workshops na schooltijd. Hier kunnen leerlingen zich dan voor opgeven. 

Ook kun je een muziekdocent inhuren, zodat er elke week onder schooltijd een muziekles gegeven kan worden aan elke groep op school. Materiaal kan ook geregeld worden door onze muziekschool. 

Daarnaast moet er bewustwording gecreëerd worden bij schoolbesturen en schooldirecteuren over de waarde van muziekonderwijs. Er zijn tegenwoordig een hoop subsidies die scholen kunnen aanvragen, waardoor er geld beschikbaar komt voor meer muziek in de klas. 

Wil je meer muziek in de klas? Introduceer dan een wekelijkse muziekles voor leerlingen

Muziek is een krachtige vorm van expressie die ons kan helpen emoties te uiten en ons te laten ontspannen. Het kennen van verschillende muziekgenres kan ons helpen om ons breder te ontwikkelen in de wereld van muziek. 

Het introduceren van een wekelijkse muziekles voor leerlingen kan een waardevolle aanvulling zijn op het algehele onderwijsprogramma. Doordat leerlingen verschillende genres onderzoeken, kunnen leerlingen niet alleen nieuwe geluiden ontdekken, maar ook verschillende culturen, geschiedenis en stijlen. 

De leerlingen muziekles laten volgen kan een geweldige manier zijn om leerlingen te helpen hun creativiteit te ontdekken en te ontwikkelen, terwijl ze plezier hebben met muziek.

Meer muziek in de klas met Funky Music School

Funky Music School biedt verschillende mogelijkheden voor muziekonderwijs in de klas. Zo bieden we workshops en lesprogramma’s aan voor basis- en middelbare scholen. Daarnaast kunnen we helpen bij het ontwikkelen van muziek curricula voor scholen. 

Bij Funky Music School zijn we er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan het stimuleren van meer muziek in de klas.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van meer muziek in de klas of wil je graag samenwerken met Funky Music School? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina. We staan klaar om jou verder te helpen.

crossmenu