muziek in het onderwijs

Muziek in het onderwijs

Muziek is een onmisbaar onderdeel van het leven. Elk kind is muzikaal, ook al verschillen de talenten. Daarom bieden we gespecialiseerd muziekonderwijs aan in een doorgaande leerlijn. 

Hierdoor kunnen de leerlingen hun cognitieve, sociaal-emotionele en creatieve vaardigheden ontwikkelen met muziek. Dit is van belang voor een goede basisontwikkeling.

Op steeds meer scholen krijgt muziek een structurele plek in het curriculum. Dit kan ook op jullie school. 

Waarom is muziek belangrijk in het onderwijs?

Muziekonderwijs is een fundamenteel onderdeel van het leerproces. Al vroeg in de geschiedenis werd muziek gezien als een belangrijke manier om te ontspannen, te inspireren en te communiceren.

In de moderne tijd heeft muziekonderwijs enkele belangrijke voordelen gebracht voor de ontwikkeling van leerlingen.

Wat zijn de voordelen van muziekles in het onderwijs?

Om te beginnen, helpt muziekles om leerlingen hun creativiteit te versterken. Met muziekonderwijs leren leerlingen nieuwe ideeën, beter samenwerken met anderen. En experimenteren met verschillende stijlen en technieken. Door het spelen van muziekinstrumenten kunnen leerlingen ook hun motorische vaardigheden verbeteren.

Veilige omgeving voor het uiten van emoties

Daarnaast biedt muziekonderwijs een veilige omgeving voor leerlingen om emoties te uiten. Leerlingen leren spelenderwijs nieuwe manieren om met hun heftige emoties om te gaan en krijgen de mogelijkheid om troost te zoeken in muziek. Muziekonderwijs helpt leerlingen ook beter in staat om problemen op te lossen.

Persoonlijke uitdagingen aan te gaan en op een constructieve manier met anderen samenwerken.

Het verbetert de leerprestaties

Muziekonderwijs verbetert zowel de luistervaardigheid als de leerprestaties. De vaardigheden die worden geleerd in muzieklessen zoals het leren omgaan met complexe noten, het onthouden van teksten en samenwerken kunnen allemaal nuttig zijn in andere vakken zoals rekenen en taal. Dit is ook bewezen in diverse studies.

Tot slot is muziekonderwijs een goede manier om leerlingen te helpen meer begrip en waardering voor verschillende culturen te ontwikkelen. Muzieklessen bieden de kans om samen muziek uit verschillende landen, tijdperken en culturen te leren en spelen, waardoor leerlingen meer respect krijgen voor andere muziekstijlen.

Kortom, muziekonderwijs kan een sterk positief effect hebben op de ontwikkeling van leerlingen en hun algemene persoonlijkheid. 

Welke methodes zijn er voor muziek onderwijs?

Er zijn verschillende methodes beschikbaar voor het geven van muziekonderwijs. Sommige methodes zijn gericht op het aanleren van specifieke instrumenten, terwijl andere methodes zich richten op het ontwikkelen van de algemene muzikale vaardigheden van kinderen. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van het muziekonderwijs, de leeftijd van de leerlingen en de beschikbare middelen.

De Kodály-methode

Een veelgebruikte methode voor muziekonderwijs is de Kodály-methode. Deze methode, ontwikkeld door de Hongaarse muziekpedagoog Zoltán Kodály, richt zich op het aanleren van muziek door middel van zang en het gebruik van solfège. Hierbij wordt er uitgegaan van het principe dat het gehoor en het gevoel voor muziek het best ontwikkeld kunnen worden door te zingen en te luisteren naar muziek.

De Orff-methode

Een andere veelgebruikte methode is de Orff-methode. Deze methode, ontwikkeld door de Duitse componist Carl Orff, richt zich op het gebruik van ritme-instrumenten en slagwerk, zoals de xylofoon en de djembé. Hierbij wordt er uitgegaan van het principe dat kinderen op een speelse manier muziek kunnen leren door zelf muziek te maken en te experimenteren met verschillende instrumenten.

Andere methodes

Daarnaast zijn er ook nog andere methodes beschikbaar, zoals de Suzuki-methode, die zich richt op het aanleren van specifieke instrumenten. En de Dalcroze-methode, die zich richt op het ontwikkelen van de muzikale expressie en improvisatie door middel van beweging en dans.

Welke methode het meest geschikt is voor uw specifieke situatie, hangt af van verschillende factoren, zoals de doelstellingen van het muziekonderwijs, de leeftijd van de leerlingen en de beschikbare middelen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren en eventueel advies in te winnen bij experts op het gebied van muziekonderwijs.

Muziek maakt blij, stimuleert het leren, zet je in beweging, verbindt en prikkelt de creativiteit. 

Wat kan Funky Music School voor jullie school betekenen?

Funky Music School biedt unieke workshops en muzieklessen aan. Ook kun je bij ons terecht als je iemand zoekt voor een gastles en/of invalles. De vakdocenten van Funky Music School staan te trappelen om muziek te verspreiden in het onderwijs en leerlingen te enthousiasmeren voor dit mooie vak. 

Om muziek blijvend te stimuleren heeft Funky Music School drie muziek leerlijnen ontwikkeld: 

  1. Muzieklessen onder schooltijd voor scholen met een Leerkansenprofiel (doorlopende leerlijnen voor de groepen 1 tot en met 8, met als uitgangspunt de kerndoelen voor het leergebied kunstzinnige oriëntatie. Dit doen we ook vakoverstijgend, stimuleren van o.a. taal). 
  2. Naschoolse activiteiten (aanbod van diverse instrumenten en zang, een combinatie kan ook).
  3. De doorstroming naar onze muziekschool of andere culturele samenwerkingspartners (talenten stromen door).

Met een jong, divers team verzorgen we leuke lessen volgens de behoefte van de groep. Ons aanbod qua activiteiten bestaat uit:

  • zangles, 
  • bandles, 
  • gitaarles, 
  • basgitaarles, 
  • keyboardles, 
  • blokfluit en 
  • percussieles (drummen op emmers, djembé, cajon en boomwhackers).

Om de muziekervaring zo leuk mogelijk te maken passen we iedere les op maat aan. Hierbij geven we ruimte voor input van de leerlingen. Hiermee stimuleren we 21e eeuwse vaardigheden en prikkelen we de nieuwsgierigheid van de leerling. Alle benodigde lesmaterialen worden door onze organisatie verstrekt. 

Onze missie is dat de leerlingen door onze lessen die wij op scholen geven hun talenten ontdekken. Als een leerling via deze weg erachter komt dat hij of zij een muzikaal talent is kunnen ze dit verder gaan ontwikkelen op onze muziekschool of bij een andere culturele samenwerkingspartner. Dit is echt iets waardevols dat gezien kan worden als een investering in de toekomst!

Samenwerken?

Enthousiast en benieuwd wat we voor jouw school en leerlingen kunnen betekenen? Vul dan hier jouw gegevens in en we nemen contact met je op voor een voorstel op maat. Je kan ons ook telefonisch bereiken op: 06 81 94 13 50

crossmenu