Muziektheorie

Muziektheorie is boeiend en erg interessant. Het is een vak apart! Onze uitgebreide muziektheorie lessen zijn ontworpen om je een diepgaand begrip van muziek te geven, wat essentieel is voor elke muzikant, ongeacht jouw niveau of stijlvoorkeur.

Waarom muziektheorie essentieel is

Muziektheorie is meer dan alleen het lezen van noten en het begrijpen van akkoorden. Het is de studie van wat muziek maakt, beweegt en ontroert. Met kennis van muziektheorie:

 • Verbeter jij je muzikale gehoor: Je leert noten, akkoorden en toonladders herkennen, wat essentieel is voor improvisatie en compositie.
 • Ontwikkel je ritmisch inzicht: Je begrijpt complexe ritmes en maatsoorten die je muziek leven inblazen.
 • Verbreed je muzikale horizon: Door theorie krijg je inzicht in verschillende muziekgenres, van klassiek tot modern.

Muziektheorie voor iedereen, van beginner tot pro

Bij Funky Music School streven we ernaar om muziektheorie toegankelijk en begrijpelijk te maken voor iedereen, ongeacht je muzikale achtergrond of vaardigheidsniveau. Onze cursussen zijn speciaal ontworpen om aan te sluiten bij jouw persoonlijke doelen.

 • Beginners: Voor degenen die net hun muzikale pad betreden, bieden we een vriendelijke en ondersteunende omgeving om de basisprincipes van muziektheorie te leren. Je leert hoe je noten leest, basisritmes begrijpt en je eerste akkoorden speelt, allemaal in een tempo dat bij jou past.
 • Als je de basis kent: Voor degenen die de basis al kennen, helpen onze cursussen je om je kennis uit te breiden. Je duikt dieper in complexe ritmes, geavanceerde harmonie en begint met het schrijven van je eigen muziek.
 • Gevorderden: Voor ervaren muzikanten en professionals bieden we geavanceerde cursussen die focussen op diepgaande muziek, theoretische concepten, compositietechnieken en analytische vaardigheden. Deze cursussen zijn ideaal voor diegenen die hun muzikale expressie en begrip naar een hoger niveau willen tillen.

Aanbod muziektheorie lessen

Tijdens de theorielessen bij de Funky Music School kan je de volgende belangrijke muziektheoretische concepten leren:

Algemene muziektheorie

Dit vak vormt de basis van alle muzikale opleidingen. Het omvat de fundamentele principes van muziek, waaronder het lezen van noten, ritmes, toonladders, toonsoorten, en de basis van muzikale vormen. Het is essentieel voor het begrijpen van hoe muziek is opgebouwd en hoe het werkt.

Melodie

 • Definitie: Een opeenvolging van muzikale tonen die samen een herkenbare en expressieve eenheid vormen.
 • Leerdoelen: Hoe melodieën worden geconstrueerd, hun ritmische en melodieuze patronen, en hoe ze emotie en sfeer overbrengen.

Harmonieleer

 • Definitie: De studie van akkoorden en hoe deze samen een muzikale harmonie vormen.
 • Leerdoelen: Akkoord-opbouw, akkoordprogressies, en de principes van functionele harmonie. Begrip van hoe harmonie de structuur en het gevoel van muziek ondersteunt.

Contrapunt

 • Definitie: Een compositietechniek waarbij twee of meer onafhankelijke melodieën tegelijkertijd worden gecombineerd.
 • Leerdoelen: Principes van contrapuntische schrijfwijze, zoals imitatie, fuga, en canon. Begrip van hoe verschillende melodieën samenwerken om harmonie en complexiteit te creëren.

Interval en Akkoord

 • Definitie interval: De afstand tussen twee tonen in termen van toonhoogte.
 • Definitie akkoord: Een groep van drie of meer tonen die gelijktijdig klinken.
 • Leerdoelen: Verschillende soorten intervallen en akkoorden herkennen en begrijpen, en hun rol in melodie en harmonie.

Ritme

 • Definitie: Het patroon van duur van tonen en stiltes in muziek.
 • Leerdoelen: Verschillende ritmische patronen en maatsoorten. Begrip van hoe ritme de tijdstructuur en energie van muziek beïnvloedt.

Vormleer

 • Definitie: De studie van de structuur en opbouw van muzikale stukken.
 • Leerdoelen: Begrip van verschillende muzikale vormen zoals de sonatevorm, rondo, thema met variaties. Inzicht in hoe componisten muzikale ideeën ontwikkelen en structureren.

Zoals alles heeft ook muziek een aantal regels en om dit goed te beheersen, zijn muziektheorie lessen sterk aangeraden. Deze theorielessen bieden voor jou een solide basis en een dieper begrip van muziek. Dit is essentieel voor jou als muzikant.

Onze interactieve lessen

Bij Funky Music School gaan we verder dan de traditionele lesmethodes. Onze interactieve lessen betrekken je actief bij het leerproces.

Praktijkgericht leren 

We geloven sterk in ‘leren door te doen’. Onze lessen bevatten veel praktische oefeningen waarbij je direct toepast wat je hebt geleerd.

Technologie en muziek

We integreren moderne technologieën zoals muziekproductiesoftware en interactieve oefenapps, waardoor de lessen zowel modern als relevant zijn.

Groepsdiscussies en samenspel

Onze lessen omvatten groepsdiscussies en gezamenlijke muzieksessies, waardoor je leert van je medestudenten en samen muziek maakt.

Muziektheorieles krijgen van ervaren docenten

Onze docenten zijn meer dan alleen leraren; ze zijn mentoren die een diepe passie voor muziek delen. Ons team bestaat uit ervaren muziekprofessionals met diverse achtergronden, van klassieke componisten tot jazz virtuozen en moderne producers.

Onze docenten zijn toegewijd aan persoonlijke aandacht, zodat jij de begeleiding krijgt die jij nodig hebt.

Individuele muziektheorie lessen, groepslessen maar ook online live muziek theorie lessen

Bij de Funky Music School begrijpen we dat iedereen een unieke manier van leren heeft, en daarom bieden we een verscheidenheid aan lessen aan om aan ieders behoeften te voldoen. Ons aanbod omvat individuele muziektheorie lessen, interactieve groepslessen, en ook online live muziek theorielessen.

Individuele muziektheorie lessen

Als je op zoek bent naar een persoonlijke en op maat gemaakte leerervaring, zijn onze individuele muziektheorie lessen de perfecte keuze. In deze sessies krijg je direct feedback en begeleiding van onze deskundige docenten. Deze één-op-één lessen zijn ideaal voor het diepgaand verkennen van muziektheorie, aangepast aan jouw specifieke niveau en interessegebieden.

Groepslessen

Hier kun je samen met gelijkgestemde muziekliefhebbers de principes van muziektheorie verkennen. Deze lessen bevorderen niet alleen je theoretische kennis, maar bieden ook de kans om van elkaar te leren en samen te werken in harmonie en ritmische oefeningen.

Online Live muziektheorie lessen

Met de opkomst van digitale technologie, brengen we ook het klaslokaal naar jou toe met onze online live muziek theorielessen. Deze interactieve lessen bieden het gemak van leren vanuit je eigen huis, terwijl je toch de voordelen van live instructie en de mogelijkheid tot interactie met de docent en eventueel medestudenten behoudt. 

Ongeacht je keuze, bij Funky Music School zetten we ons in om een diepgaand begrip van muziektheorie te bieden in een leuke en ondersteunende omgeving. 

Kosten muziektheorieles

Onze tarieven zijn afhankelijk van de duur en frequentie van de lessen. Op onze tarievenpagina vind je alle informatie over de kosten van onze zanglessen. We bieden verschillende lespakketten aan, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw wensen en budget past.

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze pagina en wil je bij ons muziektheorie volgen? Schrijf je dan snel in. Wij kijken er naar uit om je les te geven.

Wil je een proefles? Klik dan op de button hieronder om je proefles meteen in te plannen. 
crossmenu