Drumslagen en ritmes bij drummen

Het ritme van drums vormt de hartslag van muziek, een pulserende kracht die alles bij elkaar houdt. Of je nu gefascineerd bent door het krachtige geluid van de basdrum, het ritmische tikken van de hi-hat of het scherpe knallen van de snaredrum, de wereld van percussie is rijk en uitnodigend voor beginnende muzikanten. Dit blog is bedoeld als een gids voor degenen die hun eerste stappen zetten in de wereld van drummen en percussie.

Drummen: het kiezen van je druminstrument

Voordat je begint met drumles, is het belangrijk om het juiste instrument te kiezen dat past bij jouw behoeften en speelstijl. Akoestische drumstellen bieden een authentieke speelervaring en zijn ideaal voor live optredens, terwijl elektronische drumkits handig zijn voor thuisoefeningen vanwege hun veelzijdigheid en geluidsregeling opties.

Basis drumtechnieken

Wat zijn de basis drumtechnieken nou eigenlijk? Je hebt er 2 en wij leggen deze hieronder uit. 

De grip bij drummen

Een goede grip op je drumstokken is essentieel voor een effectieve en comfortabele speelervaring. De meest voorkomende grip stijlen zijn de traditionele grip en de matched grip. De traditionele grip wordt vaak gebruikt in jazz- en marching bands, terwijl de matched grip meer voorkomt in pop- en rockmuziek.

De slag bij drummen

De slagtechniek varieert afhankelijk van het gewenste geluid en de speelstijl. Voor een krachtige, volle klank laat je de stok vanuit je pols op het drumvel vallen, terwijl voor zachte accenten de beweging meer subtiel en gecontroleerd moet zijn.

drumles amsterdam

Drummen = plezier hebben

Eenvoudige ritmes oefenen bij drummen

Een van de eerste ritmes die elke drummer moet leren, is de basis 4/4 maatsoort. Dit ritme omvat het slaan van de basdrum op elke tel en het toevoegen van de snaredrum op de tweede en vierde tel, wat bekendstaat als de ‘backbeat’. Begin langzaam en bouw geleidelijk aan snelheid en complexiteit.

Je hebt daarnaast de hi-hat. Dit is een veelzijdig onderdeel van het drumstel en kan worden gebruikt om verschillende ritmische texturen toe te voegen. Experimenteer met het openen en sluiten van de hi-hat op verschillende momenten binnen het ritmepatroon om variatie en dynamiek toe te voegen.

De hi-hat wordt vaak gebruikt als metronoom en staat meestal links van de snaredrum voor rechtshandige drummers. Het bestaat uit twee bekkens gemonteerd op een standaard met een pedaal.

Met het pedaal kunnen de bekkens tegen elkaar aan worden gedrukt (‘gesloten hi-hats’) of los van elkaar worden gelaten (‘open hi-hat’). Door het bespelen van het bovenste bekken met stokken of brushes, terwijl de druk op het pedaal wordt gevarieerd, ontstaan verschillende klankeffecten.

Lezen van drumnotatie

Muziektheorie is erg belangrijk. Het begrijpen van drumnotatie is essentieel voor het leren van nieuwe ritmes en het spelen van complexe arrangementen. Leer de basisprincipes van noten lezen, inclusief de symbolen voor verschillende drum onderdelen en de betekenis van maatsoorten en ritme-aanduidingen.

Oefeningen voor timing en snelheid bij drummen

Er zijn verschillende oefeningen die drummers kunnen helpen bij het verbeteren van hun snelheid en timing. Hier zijn een paar voorbeelden:

  1. Single Stroke Roll. Deze oefening omvat het afwisselend slaan van elke hand op het drumvel in een regelmatig tempo. Begin langzaam en bouw geleidelijk aan snelheid op terwijl je ervoor zorgt dat elke slag gelijkmatig en consistent is.
  2. Double Stroke Roll. Hierbij sla je twee keer met elke hand voordat je naar de andere hand gaat. Deze oefening helpt bij het ontwikkelen van snelheid en controle.
  3. Paradiddles. Paradiddles zijn een combinatie van enkele en dubbele slagen, zoals RLRR LRLL (R = rechterhand, L = linkerhand). Oefen deze patronen op verschillende snelheden om je timing en coördinatie te verbeteren.
  4. Metronoom oefeningen. Gebruik een metronoom om je timing te verbeteren. Begin op een comfortabel tempo en verhoog geleidelijk aan de snelheid naarmate je meer vertrouwen krijgt. Probeer ook verschillende ritmes en maatsoorten te oefenen met de metronoom.
  5. Accentoefeningen. Werk aan het accentueren van bepaalde slagen binnen een ritmisch patroon. Dit helpt bij het ontwikkelen van dynamiek en controle over je spel.
  6. Rudiments. Zoals eerder genoemd, zijn rudiments essentieel voor het verbeteren van snelheid en timing. Oefen regelmatig met rudiments zoals de single stroke roll, double stroke roll en paradiddle om je vaardigheden te verfijnen.

Het regelmatig oefenen van deze oefeningen zal niet alleen je snelheid en timing verbeteren, maar ook je algehele drum vaardigheid versterken. Vergeet niet om langzaam te beginnen en geleidelijk aan te werken aan hogere snelheden terwijl je nauwkeurigheid en consistentie behoudt.

Speel mee met muziek

Het spelen van muziek met andere muzikanten is een leuke manier om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe stijlen te verkennen. Zoek naar nummers met eenvoudige drumtracks en speel mee met de opname om je ritmegevoel en luistervaardigheid te verbeteren.

Gezamenlijk drummen en spelen

Samen muziek maken met andere muzikanten is een mooie ervaring die je speelvaardigheid en muzikaliteit zal verrijken. Sluit je aan bij een band, ensemble of jam-sessie om nieuwe mensen te ontmoeten en samen te groeien als muzikant. Wij organiseren regelmatig jam-sessies. Houdt hiervoor onze Facebook-pagina in de gaten.

Drummen kan je niet gelijk. Toewijding en oefening is een vereiste. Met de juiste begeleiding en een dosis doorzettingsvermogen kan gelukkig iedereen leren drummen en zijn eigen unieke stem vinden binnen de wereld van percussie. Dus pak die stokken, laat het ritme je leiden en geniet van het avontuur!

crossmenu